Sikkerhet og beredskap i Finnmark

Av: Ingrid Petrikke Olsen og Tom Vidar Olsen

Sikkerhet og beredskap er et viktig tema for oss som bor i Finnmark, av mange grunner. 

For tiden er LNG-transporten fra Melkøya til Europa en del av løsningen på energikrisen som oppsto da Russland stoppet sitt salg. Vi har også forsyningsbaser i Hammerfest og stor aktivitet fra fiskeflåten langs hele kysten av Finnmark. Videre har vi skipstrafikken og sentrale farleder innaskjærs, som gjør at vi må ha mer tilstedeværelse og samarbeid med forsvaret. 

Vi vet heller ikke hva den samlede økningen i maritim aktivitet ute i Barentshavet sammen med den pågående temperaturstigningen i havet, gir av langsiktige konsekvenser for artsmangfoldet. Derfor trenger vi også miljøovervåkning slik at særlig våre evigvarende fiskeriinteresser kan ivaretas.

Totalberedskapskommisjonen og Forsvarskommisjonen peker begge på betydelig innsats for å styrke beredskapen i Finnmark. Så blir det viktig for oss i våre kommuner å løfte fram hva som skal til for å skape trygghet for våre innbyggere i et samspill med aktører som er rundt oss. Selv om mye vil være sentrale bevilgninger, er det i hver enkelt kommune den samlede beredskapen skal fungere dersom en krisesituasjon skulle oppstå. Inn i denne debatten tar SV med seg et bredt syn på hva som er beredskap og hvordan vi må styrke den de kommende årene.

Beredskap begynner med bosetning og tilstedeværelse av folk – et tema hvor politiske virkemidler er helt vesentlig, også lokalpolitiske vedtak. Grunnleggende infrastruktur som kraftlinjer og kraftforsyning må komme på plass, dette vil sørge for at vi kan skape interessante og varierte arbeidsplasser hvor (unge) folk vil jobbe. Det neste vi må få plass er gode lokale utdanningstilbud som så langt som mulig møter arbeidslivets behov.

Et tredje område som har stor betydning er et akseptabelt kommunikasjonstilbud i Finnmark, noe som synes å ikke være forstått av våre myndigheter. Ekstreme flypriser når man vil reise ut av fylket og mangler i det fylkeskommunale tilbudet for reiser internt, er særskilte problemområder for fylket vårt som må løses. For øykommunen Loppa er det for eksempel i dag utfordrende å komme seg til sykehus, noe som forsterkes ytterligere vinterstid i perioder med mye vær og kanselleringer. Det er heller ikke akseptabelt at det fortsatt er områder i Finnmark uten mobildekning. Digital infrastruktur er helt vesentlig for å kunne motta post der du bor.

Vi mener at vi må beholde, utvikle og styrke tiltakssonen ytterligere. Viktige tiltak som for eksempel gratis barnehage, gratis SFO timer og nedskrivning av studielån er nødvendig, men treffer ikke hele aldersspennet i befolkningen i finnmarkskommunene. Dette gjør at ikke alle kan slå seg til ro og kjenne på at her vil jeg bo.

Hammerfest er vertskapskommune for det tredje største akuttsykehuset i Nord Norge som sammen med Kirkenes akuttsykehus, begge er akuttsykehus som er strategisk plassert langs vår kyststripe. Erfaringen fra pandemien er at et tett samarbeid mellom sykehuset, kommunehelsetjenesten og utdanningsinstitusjonene er helt vesentlig når krisen slår inn. I SV har vi sett betydningen av stabile og forutsigbare kommunale tjenester fra fastlegekontor og legevakt, samt evnen til å samarbeide på tvers for å sikre både den samfunnsmedisinske og akuttmedisinske beredskapen. Å jobbe for en langt større stabilitet og forutsigbarhet i spesielt fastlegeordningen i Finnmark er noe vi vil prioritere. Fastlegeordningen er grunnmuren og fastlegen er for mange selve inngangen til helsevesenet.

I Sør-Varanger er Europas Schengen-grense mot nordøst, og infrastrukturen i området må bygges ut. En prioritert oppgave må være at Storskog grensestasjon bygges ut og styrkes.

En stabil tilgang på drivstoff, medisiner og annet utstyr er helt vesentlig, men ikke noe vi må ta for gitt hvis veier og bruer stenges over tid. Dette gjør oss sårbare slik det er nå. Lagrene for drivstoff, mat og medisiner er i stor grad blitt nedbygd og fjernet gjennom de siste tiårene, dette må vi nå reversere. SV vil jobbe for en å bygge opp denne beredskapen i regionen vår, og på den måten styrke vår evne til å komme oss gjennom eventuelle fremtidige kriser.

Stengte transportårer fører også til betydelig usikkerhet rundt forsyningssikkerheten av mat. Det er ikke uten grunn at Totalberedskapskommisjonen hadde en rekke anbefalinger på temaet, herunder;

«å avklare det samlede potensialet for å legge om produksjonen innenfor landbruk, havbruk og fiskeriene, og kosthold, på kort og lang sikt ved forsyningskrise.»

Korn/matlagrene vi hadde, er som de andre lagrene, i stor grad forsvunnet, disse bør gjenoppbygges. Vi har og mange fortrinn med vår nærhet til matresurssene, mye ubenyttet matjord og fortsatt en kultur på hvordan vi høster fra naturen og hvordan vi omgjør det vi høster til spiseklare mat. Vi må derfor øke både vår bevissthet om – og plan for å sikre den lokale matforsyningen bedre.

Beredskap koster penger, men er den kollektive forsikringen vår som befolkning, og må være et satsningsområde i tiden vi står i nå. For at kommunene våre skal stå bedre rustet peker Totalberedskapskommisjonen på viktigheten av beredskapsråd på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå;

«Kommunale beredskapsråd er en viktig arena for å sikre nødvendig samordning av beredskapen lokalt. Kommisjonen mener at det må forskriftsfestes et krav om at alle kommuner skal være tilknyttet et beredskapsråd.»

Disse rådene er noe vi i SV vil bidra til å få plass så raskt som mulig i alle fylkets kommuner, i tillegg til lokalt utarbeidede planer for beredskapen.

Ved å bygge opp beredskapen vår innenfor alle de områdene vi her er innom, vil vi styrke samfunnssikkerheten betydelig. Denne samfunnssikkerheten som består av den sivile beredskapen som kommunene, fylkene, staten, samt private aktører rår over, er grunnmuren som statssikkerheten hviler på. Statssikkerheten som Forsvaret i størst grad har ansvaret for er helt avhengig av at også denne grunnmuren er solid. Det vil vi i SV jobbe hardt for.

Forsvarskommisjonen, og fagmilitært råd, foreslår betydelig økning og satsing på Forsvaret i Finnmark. Dette vil være bra for statssikkerheten, men kan også bidra til vekst i befolkning, arbeidsplasser og penger til kommuneøkonomi som igjen er viktig i et samfunnssikkerhetsperspektiv. Altså en vinn-vinn situasjon for Finnmark. Dette vil vi SV følge opp tett, da vi ser en slik styrking av Forsvaret som nødvendig og som positivt for samfunnsutviklingen i Finnmark.